Radio Białystok | Wiadomości | Naturalna żywność i tradycja. Certyfikaty dla lokalnych wytwórców z regionu rozdane
To była okazja do wymiany doświadczeń i poznania innych producentów z regionu. Podczas spotkania w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku około 60 osób otrzymało zaświadczenia potwierdzające, że są w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Ten spis tworzony jest od 2018 roku.
Certyfikaty otrzymali producenci żywności, kosmetyków naturalnych oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych i restauracji. Podkreślają oni, że warto znaleźć się w bazie produktu lokalnego.
Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego - audycje w Polskim Radiu Białystok
W bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego jest już ponad 270 producentów, którzy wyrabiają m.in. miody, sery, wyroby mięsne, zioła i kosmetyki naturalne. Centrum prowadzi spis sprawdzonych laureatów konkursów, zdobywców prestiżowych nagród i wyróżnień, jak też producentów mogących poszczycić się różnymi certyfikatami.
Gromadzi również informacje o producentach stosujących tradycyjne metody przetwórstwa, produkujących żywność naturalną i wartościową pod względem odżywczym. W spisie producentów są ci, którzy prowadzą działalność pod nadzorem Sanepidu lub inspekcji weterynaryjnej, przynajmniej część surowca pozyskują w regionie, i ich produkty są naturalne i zdrowe.