Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości - Naturalna żywność i tradycja. Certyfikaty dla lokalnych wytwórców z regionu rozdane
To była okazja do wymiany doświadczeń i poznania innych producentów z regionu. Podczas spotkania w Operze i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku około 60 osób otrzymało zaświadczenia potwierdzające, że są w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Ten spis tworzony jest od 2018 roku.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Certyfikaty otrzymali producenci żywności, kosmetyków naturalnych oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych i restauracji. Podkreślają oni, że warto znaleźć się w bazie produktu lokalnego.
Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego - audycje w Polskim Radiu Białystok
W bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego jest już ponad 270 producentów, którzy wyrabiają m.in. miody, sery, wyroby mięsne, zioła i kosmetyki naturalne. Centrum prowadzi spis sprawdzonych laureatów konkursów, zdobywców prestiżowych nagród i wyróżnień, jak też producentów mogących poszczycić się różnymi certyfikatami.
Gromadzi również informacje o producentach stosujących tradycyjne metody przetwórstwa, produkujących żywność naturalną i wartościową pod względem odżywczym. W spisie producentów są ci, którzy prowadzą działalność pod nadzorem Sanepidu lub inspekcji weterynaryjnej, przynajmniej część surowca pozyskują w regionie, i ich produkty są naturalne i zdrowe.
| red: sk
To docenienie lokalnego biznesu za wsparcie rozwoju gospodarczego regionu. II Siemiatycka i Nadbużańska Gala Biznesu i Produktu Lokalnego zgromadziła dziesiątki przedsiębiorców.
To pierwsze takie wydarzenie w regionie. Kilkanaście tysięcy osób odwiedziło Podlaskie Święto Sera w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.
Już ponad 220 wytwórców jest w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Prowadzi ją Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.