Radio Białystok | Wiadomości | Wielkanocne pyszności i Karol Okrasa w jury. Gospodynie z Podlasia walczyły na smak i tradycję [zdjęcia]
Żurek na zakwasie, kiełbasa biała zapiekana z boczkiem i cebulką, klops z jajkiem, jajka faszerowane, korowaj, pascha, mazurki. Te i wiele innych smakołyków zaprezentowały w piątek (4.04) gospodynie z całego województwa podlaskiego w Folwarku Nadawki koło Białegostoku.
W Folwarku Nadawki odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny pn. "Tradycyjny stół wielkanocny" i Wojewódzki Konkurs pn. "Tradycyjna ozdoba wielkanocna wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich".
W kulinarnym turnieju najwyższe uznanie jury zdobył stół przygotowany przez KGW „Dobry Las” z gminy Zbójna. To już kolejne ich zwycięstwo w kulinarnych przedświątecznych zmaganiach. Dwa razy zwyciężyły w konkursie bożonarodzeniowym i teraz w wielkanocnym.
Drugie miejsce przyznano KGW w Szudziałowie, a trzecie otrzymało KGW w Karakulach. Wyróżniono KGW w Żelechach i KGW „Żabcie” z Żabikowa Rządowego.
W komisji konkursowej był m.in. Karol Okrasa - jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich kucharzy - honorowy ambasador województwa podlaskiego.
W konkursie na tradycyjną ozdobę wielkanocną zwycięstwo przypadło KGW w Słomiance. Ich pająk ze słomy i bibuły zdobył uznanie jury za oryginalność i pomysłowość w zobrazowaniu tradycyjnego wzornictwa. Nawiązywał do historii lokalnych wspólnot oraz zachwycił artyzmem i estetyką wykonania. Drugie miejsce za kwiaty wielkanocne przyznano KGW w Szudziałowie, a trzecią lokatę otrzymało KGW w Żelechach za wielkanocną palmę. Przyznano też wyróżnienia: za palmę KGW MiszMasz z Obrubnik i za pająka wielkanocnego KGW „Perły znad Narwi” z Suraża.
Konkursy wielkanocne organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.