Radio Białystok | Wiadomości | Wiadomości - Naukowcy z UMB stworzą zdrowe przekąski dla osób z insulinoopornością
Wyjątkowe badania przeprowadzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Stworzą przekąski, które pomogą osobom z insulinoopornością, z nadwagą czy z otyłością.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
"Na opracowanie specjalnych receptur żywności funkcjonalnej mają rok i zaraz potem produkty powinny trafić na rynek" - mówi prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, Kierownik Zakładu Bromatologii profesor Katarzyna Socha.
prof. Katarzyna Socha
Białostoccy naukowcy na projekt dostali ponad 8,5 miliona złotych z Agencji Badań Medycznych. Spośród 224 złożonych wniosków, rekomendację do objęcia finansowaniem Agencji Badań Medycznych otrzymało 57 przedsięwzięć.
Na pierwszym miejscu listy rankingowej, oceniony na maksymalną liczbę punktów, znalazł się właśnie projekt naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pt. "Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe".
Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Katarzyny Sochy ma opracować gotowe do wdrożenia, innowacyjne produkty, spełniające wymagania stawiane dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne.
Członkami zespołu badawczego realizującego projekt są: prof. Katarzyna Socha (kierownik projektu), prof. Małgorzata Brzóska, prof. Adam Krętowski, prof. Wojciech Miltyk, prof. Michał Tomczyk, prof. Katarzyna Winnicka, dr hab. Justyna Hermanowicz, dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska, dr hab. Justyna Moskwa, dr hab. Sylwia Naliwajko, dr hab. Karolina Orywal, dr hab. Anna Puścion-Jakubik, dr Katarzyna Bielawska, dr Małgorzata Gałażyn-Sidorczuk, dr Monika Grabia-Lis, dr Joanna Rogalska, dr Alicja Roszczenko, dr Jolanta Soroczyńska, dr Jakub Strawa, mgr Dominika Dobiecka.
| red: sk, pp
Ponad 8,5 mln zł na opracowanie żywności specjalnego przeznaczenia otrzyma Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Grant przyznała Agencja Badań Medycznych.
W sobotę (27.05) w augustowskich szkołach podstawowych przy ul. Rajgrodzkiej 1, ul. Mickiewicza 1 i ul. Konopnickiej 5 w godzinach 10:00-16:00 personel medyczny pod kierownictwem profesora Artura Bossowskiego przeprowadzi bezpłatne badanie krwi u dzieci, których rodzice czy opiekunowie wcześniej wyrazili formalną zgodę.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie - alarmują eksperci. WHO podaje, że w ostatnich 20 latach liczba dzieci z nadwagą wzrosła aż trzykrotnie.
Jak rozpoznać insulinooporność, jak ją leczyć i jak z nią żyć?