Busłowe łapy - przepis Andżeliki Wińskiej ze wsi koło Bielska Podlaskiego

19 marca 2021

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaBusłowe łapy - przepis Andżeliki Wińskiej ze wsi koło Bielska Podlaskiego | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Busłowe łapy - przepis Andżeliki Wińskiej ze wsi Dobromil koło Bielska Podlaskiego


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typu 450
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g drożdży
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • konfitury
  • (jeszcze jedno jajko do posmarowania bułek)




Przygotowanie:

Ucieramy drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. Dolewamy trochę ciepłego mleka (odstawiamy na kilkanaście minut, żeby zaczęły pracować, aż pojawią się bąbelki). Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka i 3 jajka. Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Na koniec wlewamy roztopione (niegorące) masło, dajemy szczyptę soli i znowu wyrabiamy.

Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (około 0,5 cm grubości), który smarujemy konfiturą i składamy na pół.

Wycinamy trójkąty, które nacinamy w dwóch miejscach, tworząc trzypalczastą łapę (palce możemy dodatkowo skręcić). Bułeczki układamy (w dużych odległościach od siebie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy około 25 min w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

   


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok