Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe

16 kwietnia 2019

Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe
Babka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaBabka wielkanocna - przepis Krystyny Pietraszko ze wsi Niewino Borowe | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 15 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru i szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 7 żółtek
  • rodzynki
  • cukier waniliowy


Przygotowanie:

Rozrabiamy drożdże z jedną łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i trzema łyżkami ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do mąki. 6 żółtek miksujemy z cukrem (pół szklanki cukru). Ubite żółtka wlewamy do mąki z drożdżami. Dodajemy cukier waniliowy i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto, dodając w małych porcjach co jakiś czas ciepłe mleko. Potem dodajemy rodzynki, które dokładnie mieszamy z ciastem. Całość ostawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny (przykryte ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do foremek (do połowy wysokości specjalnej, okrągłej foremki przeznaczonej do wypieku babki). Roztrzepujemy jedno żółtko, którym smarujemy ciasto po wierzchu. Babki w foremkach jeszcze powinny przez jakiś czas poleżeć, by zwiększyły objętość. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu z formy i przestygnięciu, babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok