Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz

9 grudnia 2018

Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz, fot. Renata Reda
Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz, fot. Renata Reda



0:00
0:00
dźwięk do pobraniaKulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

2 łyżki masła

3 jajka

szklanka mleka

5 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

0,5 kg kapusty kiszonej

2 cebule

szklanka suszonych grzybów


Przygotowanie:

Kapustę gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy też grzyby  wcześniej namoczone w wodzie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i  dodajemy posiekane: kapustę i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do pogrzanego mleka kruszymy drożdże i dodajemy 2 łyżki masła. Jajka  roztrzepujemy z łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli,  dodajemy mleko z drożdżami i jajka, całość zagniatamy około 10 minut.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy  ciasta, które dzielimy na połowę. Rozwałkowane ciasto kładziemy do formy  do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na placek kładziemy  farsz, który przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta. Kulebiak  smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 30 minut w temperaturze 180  stopni Celsjusza.


Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina

Smażone pierogi z warzywami - przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina


Smażone pierogi z warzywami



Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Obwarzanki serowe - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Obwarzanki serowe



Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Dorsz w sosie pomidorowym - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Dorsz w sosie pomidorowym



Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy

Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy



Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku

Deser z kaszy jaglanej - przepis Magdaleny Urbanowicz z Białegostoku


Jaglanka z daktylami i czekoladą.



Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek

Ciastka z kozim serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


ciastka z kozim serem



Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Łosoś z risotto z selera i z cykorią - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


łosoś z risotto z selera i z cykorią



Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla

Zupa staropolska - przepis Mateusza Pietranika z Supraśla


Zupa staropolska




 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok